Μέλι Φων - Από το 2013
ενασχόληση μου με την μελισσοκομία ξεκίνησε μετά από μια αξέχαστη συζήτηση στο Άγιο Όρος με έναν ηλικιωμένο μελισσοκόμο. Έπειτα από πολλές επισκέψεις στο μελισσοκομείο του, πολύωρη μελέτη και σεμινάρια, αποφάσισα να αγοράσω τα πρώτα μου σμήνη. Με την καθοδήγηση του έμπειρου μελισσοκόμου και την εφαρμογή των σπουδών μου στην Διοικ. Επιχειρήσεων και το Μάρκετινγκ αφοσιώθηκα στο στήσιμο της δικής μου μελισσοκομικής μονάδας. Άφησα πίσω μου τα γραφεία και την άνετη ζωή της πόλης και πήρα τα βουνά. Βρέθηκα νύχτες να κουβαλάω κυψέλες γεμάτες μέλισσες , στα πιο απίθανα μέρη, ακόμα και στις πιο αντίξοες συνθήκες. Με έδρα την Βέροια ασκώ πλέον την νομαδική μελισσοκομία. Τα μελίσσια μου ταξιδεύουν κάθε χρόνο στα δάση του Βερμίου, στα βουνά της Κοζάνης,στους κάμπους της Έδεσσας, στα πευκοδάση της Χαλκιδικής και στα ορεινά τμήματα της Θεσσαλονίκης. Εφαρμόζω την μελισσοκομία ως κύριο επάγγελμα, όχι σαν χόμπι ή δεύτερη δουλειά, ζώ από αυτήν και ζώ για αυτήν.
Σκοπός μου είναι να αξιοποιήσω όσα διδάχτηκα και με πολύ κόπο και μεράκι να παράγω περιορισμένης ποσότητας αλλά εξαιρετικής ποιότητας αγνό ακατέργαστο μέλι. Ασχολούμαι επίσης με την συλλογή γύρης, πρόπολης , και μελισσοκεριού.
Εκτιμώ και σέβομαι όλες τις δημιουργίες της μέλισσας ως πολύτιμα προϊόντα για αυτό και δίνω βάση στην αισθητική της συσκευασίας τους με έμφαση στο εξαιρετικό design. Επιλέγω ως αποκλειστικό υλικό συσκευασίας το γυαλί, και όλες μου οι ετικέτες είναι μοναδικά έργα καλλιτέχνη. <<Πρώτα η μέλισσα και μετά εμείς>>. Αυτή είναι η βασικότερη εντολή του ανθρώπου που με μύησε στον υπέροχο κόσμο των μελισσών. Μια εντολή για συνεχή αύξηση των γνώσεων για την μέλισσα και ενημέρωση των σύγχρονων τεχνικών μελισσοκομίας.
Οι μέλισσες μου ανήκουν στην φυλή Apis mellifera macedonica. Χαρακτηρίζονται για την ακραία τους πραότητα, πράγμα που διευκολύνει την συνεργασία μαζί τους. Παρά το ότι είναι μικρόσωμες και λεπτότερες σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές φυλές, είναι άριστες στην συλλογή μελιού, ακόμα και σε μεγάλες αποστάσεις. Θετικά στοιχεία τους, η μεγάλη ικανότητα προσανατολισμού αλλά και η μικρή τάση για λεηλασία. Αρνητικά χαρακτηριστικά τους, η μεγάλη τάση για σμηνουργία αλλά και η κατασκευή γεφυρών κεριού ανάμεσα στα πλαίσια δημιουργώντας προβλήματα στον χειρισμό των πλαισίων. Αναπτύσσουν μεγάλες αποικίες από νωρίς την άνοιξη ενώ αντέχουν στον βαρύ χειμώνα της βορείου Ελλάδας. Παρουσιάζουν μεγάλη αντοχή σε ασθένειες καθώς είναι ιδιαίτερα επιμελείς στην υγιεινή του εσωτερικού της κυψέλης.
Οι κυψέλες που χρησιμοποιώ είναι τύπου Langstroth. Στο πλαίσιο των πολλών συνεχόμενων μεταφορών που ορίζει η νομαδική μελισσοκομία εξυπηρετούν καλύτερα λόγω όγκου και βάρους. Η κυψέλη αποτελείται από την κινητή βάση, δύο ή περισσότερα πατώματα και ένα καπάκι. Στη Ελλάδα χρησιμοποιείται το καπάκι τύπου Αυστραλίας, εξαιτίας της ευκολίας στην τοποθέτηση συνδετήρων και μεταφορά μελισσών χωρίς να ανοίγει η κυψέλη.
”Σέβομαι την μέλισσα και πιστεύω στην δύναμη των προϊόντων της όταν προσφέρονται στην πιο αγνή τούς μορφή. Στόχος μου η περιορισμένη παραγωγή ακατέργαστου μελιού και φυσικών προϊόντων της μέλισσας απαλλαγμένα από βιομηχανικές επεξεργασίες.